O NAMA

Najveći dio tegoba sustava za pokretanje nastaje zbog smanjenja opsega pokreta uzrokovanog uklještenjem živca, ozljedom ligamenata ili hrskavice, stvaranjrm priraslica, grča mišića, neželjenog kontakta tkiva sa vratnim krvnim žilama. Ovakvi poremećaji mogu uzrokovati lokalnu bol ili grč, ali i udaljenije simptome poput trnjenja, slabosti ruku i nogu, vrtoglavice, glavobolje… Dugotrajno smanjenje opsega pokreta uzrokuje lančane reakcije na sustavu za pokretanje remeteći funkciju i građu njegovih djelova i cjeline. Naša je uloga u brzoj dijagnostici poremećenog stanja i liječenju uzroka poremećaja te sprječavanju njegovog ponovnog nastanka. Kod neuroloških bolesti (moždani udar), inkontinencije, trauma i deformiteta (skolioza, kifoza) brzim i ciljanim terapijskim postupcima oporavak činimo što potpunijim i bržim. Kroz dvadeset godina rada i iskustva u budućnosti naša je ideja vodilja pružiti dijagnostiku, terapiju i preventivu našim pacijentima koja će im se kratkoročno ali i dugoročno isplatiti!

Tranfić Fizio Medical – Centar za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju

Djelujemo na otklanjanje uzroka mehaničkih poremećaja sustava za pokretanje. Još prije više od 20 godina kao student uočio sam da se u problematiku konkretnog liječenja kralježnice, zglobova, mišića, sportskih povreda i trauma te rehabilitaciju neuroloških problema ne ulazi na vrijeme ni dovoljno duboko. Mišljenje sam, i danas, da je ključni problem što fizijatri pretežno propisuju, a fizioterapeuti provode terapiju. Prvi, logično, nerado propisuju invazivne metode poput manipulacije (manualne medicine ili kiropraktike) jer ih sami ne provode. Drugi su, pak, time ograničeni u razvoju pasivnih tehnika povećavanja pokretljivosti koje su temelj oporavka vezivnih tkiva, razvoja mišićnih tkiva i stimulacije potpornog (koštanog) tkiva. Zbog nedostatnosti pasivnog ručnog ili elektronskog djelovanja (trakcija) na najčešće uzrok boli, uklještenja, trnjenje dvoslika, glavobolja i ostalih simptoma u osnovi uzrokovanih smanjenom pokretljivosti “standardna fizikalna terapija” vodi ka postupnom pasiviziranju primarno pogođenog, a potom i ostalih sustava za pokretanje.

Dobar uvid u problematiku produbljen pripravništvom u Kliničkoj bolnici Split, naveo me da prihvatim posao u Centru manualne medicine vođenom od specijaliziranih liječnika i fizioterapeuta iz Ukrajine. Nakon dvije godine gotovo cjelodnevnog rada stekao sam znanja i vještine iz posebnih tehnika masaže i manualnih tehnika pozicioniranja segmenata kralježnice i zglobova. S oduševljenjem sam pratio stotine pacijenata kojima su “namještanjem” dislociranih segmenata otklonjeni bol, trnjenje, slabost ekstremiteta, glavobolje i ostali teško izdrživi simptomi. To nije prikrivanje simptoma tabletama, injekcijama ili analgezijom već istinsko otklanjanje uzroka problema, uspostavljanje funkcije pogođenog segmenta, ali i ukupno cijelog lokomotornog sustava. Shvaćajući okolnost da su uvjeti svakodnevnog života (pogrešni stavovi i pokreti, prekomjerna težina, neujednačena tjelesna opterećenja) odlučio sam uz terapeutsko djelovanje krenuti i u razvoj inovativnih metoda i proizvoda za preventivu. Počinjem sa samostalnim radom i educiram se u australskoj McKenzie metodi mehaničke manualne dijagnostike i liječenja kralježnice. Ova metoda , čiji sam certifikat stekao, a primjenjuje je preko 10000 liječnika i fizioterapeuta u svijetu, posebno me impresionirala sistemom dijegnostike koji ostavlja potrebu tek malom posotku pacijenata bilo kakvog dodatnog dijagnosticiranja! Na žalost, kod nas se premalo koristi pa mnogi pacjenti završe bespotrebno na EMNG, MRI, CT, ili RTG pretragama prolongirajući početak prave terapije i produljujući vrijeme oporavka.

Godine 1999. formiram tim, duboko ulazim u rad u sportu i počinjemo sa radom u Splitu. U vrhunskom sportu stvari su izoštrenije. Sportaši se oporavljaju brže, ali stabilizacija izoštrenog segmenta mora biti optimalna kao i preventivni program. Uspješnim rehabilitacijama kralježnice Blanke Vlašić, Jelene Kostanić i Igora Boraske privlačimo prvu veću medijsku pozornost. Osim što otklanjam teže uklještenje vraćam je treningu, Blanki Vlašić povećavam opseg pokreta kralježnice i popravljam amortizaciju diskusa između kralježaka, a time i aktivaciju okolnih mišića i pravilniji raspored težine na koštanu potporu. Blankin odnos visine (193 cm) i težine (67-70 kg) kao i sport kojim se bavi izrazito su rizični za sport kojim se bavi. Povečanje biomehaničkih kvaliteta Blankine kralježnice i tjedni preventivni program za kralježnicu provođen 2000-2010 držim velikim uspjehom Poliklinike Tranfić i potvrdom ključnih postavki Poliklinike Tranfić:

(1) repozicija (namještanje) ispupčenog diska mora biti napravljeno što ranije da ne pati cijeli sustav
(2) elastičnost ligamenata mora biti maksimalizirana bez obzira na nestanak boli da bi se postigla optimalna amortizacija pri stresu
(3) postignuta elastičnost omogućava svim mišićnim jedinicama da se dovoljno brzo aktiviraju i ojačaju i na vrijeme prebacuju težinu ne dozvoljavajući preopterećenje mišićne jedinice pojedinog segmenta (fenomen dizanja utega)
(4) sve navedeno zajedno dovodi do optimalnog zdravlja i koordinacije lokomotornog sustava

Zadnje MRI preventivno učinjene snimke Blanke Vlašić potvrdile su najpoželjnije moguće stanje! Navedene principe primjenjujemo u radu sa širokom populacijom. Optimaliziramo funkciju sustava za pokretanje djelujući time i na njegov oblik. Uveli smo manualnu medicinu i trakciju u korekcijsku terapiju i dobili odgovor i kod djece i mladih u razvoju.

Kako smo razvijali terapijsko-preventivni program, odlučili smo smo se za POLIKLINIČKU formu djelovanja te je 2002 i ostvarili. Kao pioniri mahaničke dijagnostike i liječenja kralježnice i zglobova, bez obzira na žive ljude koji godinama skaču, igraju tenis, veslaju, jedre imali smo i otpore. No, što mi je bila prava satisfakcija, podržao nas je vrh fizijatrijske struke u Dalmaciji prof. dr. Tonko Vlak specijalist fizikalne medicine i rehabilitacije i dr. Srđan Matijašević specijalist fizikalne medicine i rehabilitacije i specijalist sportske medicine, liječnik Hrvatske teniske reprezentacije od njenog osnutka. Ostvario sam ideju da klinika sama odškoluje specijalistu fizijatra obučenog za manualnu medicinu. U mom dugogodišnjem suradniku dr. Željku Kevi, to smo i dobili. Paralelno, razvijali smo vlastite inovacije i proizvodni program za preventivu. Snimljen je DVD Vježbe za leđa i oblikovanje tijela sa Blankom Vlašić, Balansne vježbe s Ivanom Balićem, našim štićenikom 2000-2005. U tom je periodu zaživjela proizvodnja ortokinetičkih uložaka po našem konceptu. Naš izum Pojas za kralježnicu osvojio je nagrade: brončana medalja na Međunarodnom sajmu inovacija u Ženevi 2005, nagrada Genius 2006, te posebno priznanje Arca. Na bazi tog koncepta napravili smo Traku za zaštitu i vježbanje vrata, a posljednja inovacija je balansirajući stol za terapiju koji znatno skračuje rehabilitaciju kralježnice, sa svim prednostima što to donosi.

Namjera nam je uvijek stvarati usluge i proizvode koji se sve više i više njegovim korisnicima isplate!