KINEZITERAPIJA

U širem smislu, obuhvaća sve metode liječenja pokretom, uključujući i manualnu medicinu. U praksi, manipulacijski zahvati manualne medicine tretiraju se odvojeno. Dodatnu zabunu može izazvati činjenica da i profesori tj. odgajatelji, kineziolozi, imaju pravo provoditi aktivne kineziterapijske vježbe. No, pasivne manualne tehnike van su njihove prakse. One su domena fizikalnih terapeuta i, jasno, fizijatara. Naš pristup pasivnim procedurama već smo opisali u poglavlju o manualnoj medicini: povećati, odnosno vratiti puni opseg pokreta! Ovdje mislimo i na optimaliziranje (težnja izjednačavanju opsega pokreta kod asimetrija). Napominjem da ljudi i jesu više ili manje asimetrična tijela što se odražava tako da opseg pokreta lijeve i desne strane tijela ni snaga mišića nisu jednake. Prevencijski, dok se ne javi bol ili patološka devijacija kralježnice u frontalnoj ravnini valja djelovati u smislu izjednačavanja anatomsko-funkcionalnih odnosa lijeve i desne strane tijela. Kod definiranih ozljeda ili degenerativnih promjena prvo se usredotočimo na lokalni problem, a onda korigiramo pokretljivost zglobova i snagu mišića cijelog sustava. Zadatak kineziterapije je i redukcija tjelesne težine pri čemu doziramo vježbe nižeg intenziteta i duljeg trajanja (brzo hodanje, trčanje na traci, orbitrek, plivanje, …) radi trošenja viška tjelesne masti.

U Poliklinici Tranfić sprave za vježbanje prilagođene su osobama s tegobama kralježnice, zglobova, mišića, ali služe i kao modifikacija treninga u fazi između rehabilitacije i vraćanja punim sportskim i rekreativnim aktivnostima. Veliku pažnju posvećujemo individualnom učenju pacijenata o pravilnom vježbanju i prehrani. Budući da je smanjenje prekomjerne tjelesne mase jedan od imperativa za sprječavanje oštećenja djelova sustava za pokretanje, savjetujemo kada koji oblik rekreativne aerobne aktivnosti odabrati. Vodimo računa o izboru vježbi najprikladnijih s obzirom na tjelesni status. Posebni oblici kineziterapije koje preferiramo su kinetek kod operacije kuka i koljena, total hip (uređaj na principu magnetske sile s reguliranjem opterećenja na 0,5 kg), stol za balansiranje kralježnice – aktivno i pasivno i FITVIBE (aktivne vibracijske vježbe i vibracija pasivno). Posebno određujemo programe vježbi za pasivnije skupine u asimetričnim i drugim sportovima.

Usluge

Usluge Poliklinike Tranfić usmjerene su na glavne postavljene ciljeve u radu s pacijentima: otklanjanje boli, normalizacija funkcije i sprječavanje nastanka tegoba. U znanje i opremu investiramo na način da rezultati terapije budu što brži, uz maksimalnu sigurnost pacijenta. U najranijoj fazi bolnosti i smanjene funkcije primjenjujemo laser, analgetske struje, magnetoterapiju, manualnu medicinu (kiropraktiku) po mogućnosti, limfnu drenažu… Vrlo je važna položajna terapija u toj fazi. U kasnijoj međufazi dolazi u obzir masaža, manualna medicina, elektroterapija, vakum, elektronska trakcija, krazkovalna dijatermija, IF i UV lampa, balansni stol, kineziterapija… U postoperativnoj rehabilitaciji i oporavku nakon moždanog udara, kao i kralj rehabilitacija mora početi odmah, uz pažljiv izbor procedura. Rana rehabilitacija značajno smanjuje trajanje oporavka i daje bolje rezultate. Gubljenje vremena uzrokuje velike zdravstvene i financijske štete jer funkcija oštećenog dijela tijela bez rehabilitacije brzo propada. Jednaku pozornost posvećujemo rehabilitaciji neuroloških bolesti (moždani udar…), trauma (lomovi, iščašenja), korekciji kralježnice kod djece i mladih, rehabilitaciji urogenitalnog trakta (inkontinencija). Uvijek nam je u žarištu interesa vračanje funkcije oporavljenog dijela tijela i organizma kao cjeline.