MASAŽA

Suvremeni način života u kojem je gornji dio tijela, posebno vrat i ramena, veći dio dana pasivno opterećen masažu svrstava u redovnu potrebu čovjeka. Dugotrajno sjedenje i vožnja automobila, te poslovi kod kojih su vrat i ramena nagnuti prema naprijed stvara tenziju i umor mišića. Produkt metabolizma, mliječna kiselina formira grudice koje su bolne na dodir. Ručna masaža koja se može kombinirati i s ultrazvučnom terapijom. Manualnom medicinom i trakcijom povećava se elastičnost mišića te opseg zgloba. Za zdrave osobe koje rade u uredu dovoljno je 15 minuta stručne masaže fizioterapeuta vrata, ramena i leđa tjedno da bi prevenirali stvaranje grudastih nakupina (miogeloza). Ako dopustimo da se razviju, mišići postanu bolni, napeti i skraćeni. Smanjuje se opseg pokreta kralježnice sto dovodi do neravnomjernog opterećenja i oštećenja mekih tkiva između kralježaka, diskusa. Ovo bi stanje usporedio s vožnjom automobila s loše napumpanim gumama. One se troše nejednako, oštećuju brže, kao i diskusi! Suprotno vjerovanjima, mnogo je bolje masirati se 4×15 minuta mjesečno nego 1 sat mjesečno u “komadu”. Osim sve naprednijih stolova za masažu posebno su pogodne masažne klečalice jer fizioterapeutu omogućavaju odličan pristup mišićima vrata i ramena, uz optimalnu relaksaciju pacijenta glave naslonjene na podložak.

Redovna fizioterapeutska masaža vrlo je isplativa jer omogućava bolje psiho-fizičko funkcioniranje tijekom cijelog tjedna. Kod bolnog vrata i križa, a posebno kod lumboišijalgije i cervikobrahijalnog sindroma fizioterapeut treba pažljivo odrediti koje metode masaže aplicirati. Masaža je, uz terapijske vježbe, korisna kod astme i bronhitisa i kod niza zdravstvenih stanja kod kojih se rjeđe koristi. Posebna vrsta masaže je akupresura kojom stimulirajući određene točke djelujemo na pojedine organe. Refleksoterapijskim masažnim metodama preko stopala ili dlanova djelujemo na željene organe ili organske sustave. Stopala sadržavaju reprezent svih organa i sustava i ova metoda je odlična u preventivi i terapiji i vrlo ugodna za pacijenta.

Masaža je metoda koja se vjerovatno najviše primjenjuje u fizikalnoj medicini. U osnovi, odnosi se na ručno ili rjrđe aparaturno manipuliranje mišićnim, koštanim ili vezivnim tkivom radi zdravstvenih učinaka. Često podcijenjena ili precijenjena, ovisno o širini i dubini obrazovanja osobe koja je izvodi. Danas viši fizikalni terapeuti imaju duboke spoznaje o učincima koji tako mogu dati najbolje moguće poboljšice statusa u smislu prevencije ili terapije. Ta znanja su značajna i radi kombiniranja masaže sa ostalim metodama. Pacijenti ili klijenti masažu traže kad osjete ukočenost zglobova, povezanu ili ne sa bolnošću mišića. U Poliklinici Tranfić našli smo kao idealnu prevencijsku kombinaciju masažu leđa, vrata i ramena od 15 minuta kombinirano sa laganim istezanjima od 15 minuta. Ponavljanjem procedure 2 puta mjesećno održavamo elastičnost mišića i gibljivost zglobova. Sprječavamo nastanke miogeloza i razvoj degenerativnih bolesti kralježnice. Stvaramo uvjete za efikasno vježbanje i bolje funkcioniranje na poslu. Slične principe koristimo i u terapiji, jasno kad nema nuspojava. Vrhunska tehnika masaže koja se temelji na velikoj frekvenciji pokreta u Poliklinici Tranfić omogućava da u relativno malo vremena (15 min) postignemo mnogo, uključimo procedure poput magneta, ultrazvuka, trakcije, manualne medicine, kineziterapije i tako postignemo najbolje rezultate za prihvatljivu cijenu. Kod terapije vratne i grudne kralježnice i ramena, masaža je nezaobilazna, jer odnos snage i elastičnosti mišića te gipkosti zglobova tvori ključ otpora pogrešnim stavovima, pokretima i stresu.

Stručna masaža napravljena “od srca”, najisplativija je investicija, nestručna ili i “preko volje” gubitak vremena, novca i ugrožavanje zdravlja!

Refleksoterapija

Na čovjekovu tijelu, tj. na rukama i nogama postoje “refleksne”, odnosno “reakcijske” zone, koje odgovaraju točno određenom dijelu i organu tijela. Obrađivanjem tih zona ili točaka manipulacijom ili pritiskom može se postići povoljan učinak i smanjiti bolnost, poboljšati opskrbu kisikom, te normalizirati djelovanje svih organa i žlijezda u tijelu.

Indikacije za refleksoterapiju stopala:
– razni zdravstveni problemi, od srčanih, bubrežnih, želučanih i psihosomatskih smetnji, do bolesti dišnih putova , imunosti itd.

Indikacije za refleksoterapijsku masažu vezivnog tkiva:
– neuralgije
– mialgije
– cirkulatorni poremećaji
– intermitentne klaudikacije
– Sudeckov sindrom
– Raynaudova bolest
– epicondylitis
– PHS
– ožiljci

Manualna limfna drenaža

Osnovna funkcija limfnog sustava je da vrati vodu i proteine (i ostale raspadne produkte iz stanice) iz prostora s tkivnom tekućinom, do struje krvi. Kad je kapacitet sustava neadekvatan za opterećenje producirane limfe, rezultat je edem (otok). Manualna limfna drenaža metoda je izbora u liječenju otoka. Najprije sa obrađuje proksimalni dio, a zatim distalni (npr. prije nadlaktica, a poslije podlaktica). Limfna drenaža traje najmanje pola, a najviše 1 sat. Pritisak pri pokretima je lagan. U svrhu limfne drenaže postoje i različiti aparati sa pneumatskom kompresijom, ali je prednost manualne limfne drenaže da pomaže u mobilizaciji džepova tekućine koji manje reagiraju na pneumatske aparate.

Indikacije za manualnu limfnu drenažu:
– Limfostatski edemi / smetnje u limfnom sustavu (prirođene, upalne, poslijeoperacijske i posttraumatske)
– Limfodinamički edemi / poremećaj limfe kod inače normalnog limfnog sustava (trudnoća, bubrežna, srčana i jetrena insuficijencija
– Hipotireoidizam

Usluge

Usluge Poliklinike Tranfić usmjerene su na glavne postavljene ciljeve u radu s pacijentima: otklanjanje boli, normalizacija funkcije i sprječavanje nastanka tegoba. U znanje i opremu investiramo na način da rezultati terapije budu što brži, uz maksimalnu sigurnost pacijenta. U najranijoj fazi bolnosti i smanjene funkcije primjenjujemo laser, analgetske struje, magnetoterapiju, manualnu medicinu (kiropraktiku) po mogućnosti, limfnu drenažu… Vrlo je važna položajna terapija u toj fazi. U kasnijoj međufazi dolazi u obzir masaža, manualna medicina, elektroterapija, vakum, elektronska trakcija, krazkovalna dijatermija, IF i UV lampa, balansni stol, kineziterapija… U postoperativnoj rehabilitaciji i oporavku nakon moždanog udara, kao i kralj rehabilitacija mora početi odmah, uz pažljiv izbor procedura. Rana rehabilitacija značajno smanjuje trajanje oporavka i daje bolje rezultate. Gubljenje vremena uzrokuje velike zdravstvene i financijske štete jer funkcija oštećenog dijela tijela bez rehabilitacije brzo propada. Jednaku pozornost posvećujemo rehabilitaciji neuroloških bolesti (moždani udar…), trauma (lomovi, iščašenja), korekciji kralježnice kod djece i mladih, rehabilitaciji urogenitalnog trakta (inkontinencija). Uvijek nam je u žarištu interesa vračanje funkcije oporavljenog dijela tijela i organizma kao cjeline.