TRAKCIJA (ekstenzija, istezanje)

Trakcija može biti elektronska i mehanička. Primjenjujemo je uglavnom na kralježnici, razmičući kralješke i usisom djelujući na ispupčeni dio diska. Rijetko, dovoljna je trakcija sama bez manualne medicine. Uglavnom trakciju i manualnu medicinu primjenjujemo kombinirano. Trakcija je, kao i manualna medicina, izvanredna i u preventivi jer vraća elastičnost diskusima i ligamentima popravljajući amortizaciju.

Dakako da i manualna medicina snažno ima svoje mjesto u sprječavanju oštećenja povećanjem elasticiteta mekih tkiva. Primjerice, trakcijom lumbalne kralježnice lumbalna kralježnica može se produljiti čak do 0,5 cm. Najčešće takvu ekstenziju koristimo tako da manualni zahvat napravimo neposredno poslije. Jasno da se tekućina koja se istezanjem kralježnice povuće iz okoline u diskuse između kralježnice produljujući razmake između kralježaka relativno brzo vrati natrag kao i razmak. Sličan fenomen, ali u bitno manjoj mjeri, događa se ujutro. Nakon sna, viši smo 1-1,5 cm nego navečer. Uzevši u obzir da je ležeći odmor uz relaksirajući san optimalan, trakcija je osim terapije poželjna i kao poboljšan odmor kralježnice ili zgloba.

Usluge

Usluge Poliklinike Tranfić usmjerene su na glavne postavljene ciljeve u radu s pacijentima: otklanjanje boli, normalizacija funkcije i sprječavanje nastanka tegoba. U znanje i opremu investiramo na način da rezultati terapije budu što brži, uz maksimalnu sigurnost pacijenta. U najranijoj fazi bolnosti i smanjene funkcije primjenjujemo laser, analgetske struje, magnetoterapiju, manualnu medicinu (kiropraktiku) po mogućnosti, limfnu drenažu… Vrlo je važna položajna terapija u toj fazi. U kasnijoj međufazi dolazi u obzir masaža, manualna medicina, elektroterapija, vakum, elektronska trakcija, krazkovalna dijatermija, IF i UV lampa, balansni stol, kineziterapija… U postoperativnoj rehabilitaciji i oporavku nakon moždanog udara, kao i kralj rehabilitacija mora početi odmah, uz pažljiv izbor procedura. Rana rehabilitacija značajno smanjuje trajanje oporavka i daje bolje rezultate. Gubljenje vremena uzrokuje velike zdravstvene i financijske štete jer funkcija oštećenog dijela tijela bez rehabilitacije brzo propada. Jednaku pozornost posvećujemo rehabilitaciji neuroloških bolesti (moždani udar…), trauma (lomovi, iščašenja), korekciji kralježnice kod djece i mladih, rehabilitaciji urogenitalnog trakta (inkontinencija). Uvijek nam je u žarištu interesa vračanje funkcije oporavljenog dijela tijela i organizma kao cjeline.