POZNATI KLIJENTI

Kod vrhunskih sportaša, opterećenja kralježnice i zglobova vrlo su velika, pa su ujedno i najbolji test učinkovitosti naših tretmana i preventive. Samo zdrava kralježnica može izdržati opterećenja koja se događaju u atletici, jedrenju, gimnastici, rukometu, košarci, itd. Osim vrhunskog sporta, svakodnevni život također donosi mnogo nepravilnih pokreta i položaja, što izaziva tegobe poput lumbaga, lumboišijalgije, glavobolje, vrtoglavice, boli i trnjenja u rukama, deformiteta i brojnih drugih. Ponosni smo što se među brojnim zadovoljnim klijentima koji su posjetili našu polikliniku izdvaja i nekoliko poznatih imena iz hrvatskog i svjetskog sporta.

Blanka Vlašić

Suradnja između Blanke Vlašić i mene započela je prije 9 godina zbog Blankine ozljede donjeg dijela leđa. Neadekvatni uvjeti treninga učinili su svoje, pad je bio takav da, tad već svjetska juniorska prvakinja, nije mogla ni hodati. Sjetio sam se svega što sam naučio tijekom dvogodišnjeg intenzivnog rada sa liječnicima iz Ukrajine, izvukao sav fundus iz školovanja i višegodišnje prakse. Blanka je pokazala neviđenu upornost. Preko četiri sata radio sam zahvate i tehnike kojima sam vraćao ispupčeni dio vezivnohrskavičnog međukralježničkog diska na njegovo mjesto. Paralelno, pripremao sam mišiće stabilizatore kralježnice na nastavak treninga. Na tim principima egzistira program liječenja kralježnice s pripremom susjednih segmenata koji stalno usavršavam i primjenjujem. Sagledavajući tijelo kao biomehaničku cjelinu koja se treningom dovodi do optimalnog stanja, uočio sam potrebu da se pasivnim tretmanima kralježnicu kao najosjetljiviji dio dovede do krajnjih granica spremnosti.Nakon sanacije ozljede, moj  rad na elastičnosti Blankine kralježnice postao je stalan. Svoje metode uspješno primjenjujem  radeći sa brojnim vrhunskim sportašima, a otvaranjem velikog centra – “Poliklinike Tranfić” u Splitu one su postale dostupne svima! Premda su manualnu medicinu (kiropraktiku) u Hrvatskoj mnogi gledali sa skepsom, upravo je rad sa vrhunskom sportašicom poput Blanke potvrdio svjetska znanja i iskustva. Mehanička oštećenja kralježnice (lumbago, lumboišijalgija, protruzija, hernija, bolan vrat, cervikobrahijalni sindrom) mogu se liječiti i spriječiti – jedino mehaničkim putem! Upravo manualna medicina, kao najinvazivnija tehnika koju fizioterapeut primjenjuje vrhunac je fizikalne medicine! Ona omogućava (a to je i najnovija magnetska rezonanca Blankine kralježnice potvrdila) potpunu adaptaciju na stres u vrhunskom sportu i svakodnevnom životu. Redovitim održavanjem specifične elastičnosti diskusa postižemo da ni tvrda strunjača (EP u Beču 2002.) ne može prouzročiti više od lakše ozljede koju smo uz trening sanirali u dva dana.

Kao plod dugogodišnje suradnje nastao je jedan originalan proizvod – interaktivni DVD vježbe za leđa na kojem Blanka i ja demonstriramo vježbe koje se mogu raditi samostalno – preventivno i terapijski. Blanka je prva isprobala i nagrađeni pojas za leđa Poliklinike Tranfić (brončana medalja – Međunarodni sajam u Ženevi 2005, nagrada Genius 2006, posebno priznanje – Arka). Patike za trčanje obogatili smo individualno izrađenim ulošcima Poliklinike Tranfić. Blankine tjelesne proporcije i napori kojima je izložena treningom, natjecanjima i putovanjima u liječenju i pripremi njene kralježnice ne dozvoljavaju ni najmanju pogrešku. Naši rezultati garancija su širokoj populaciji da su tegobe kralježnice – pobjedive. Krajem 2009., nakon preskoćenih 208 cm, Blanka i Joško Vlašić su htjeli moje tjedne tretmane održavanja Blankine kralježnice zamijeniti vježbama u tom pravcu. U to bi se slučaju moj rad sveo na terapije po potrebi. Tako se, bitnim smanjivanjem intenziteta gubi elasticitet presudan za amortizaciju opterećenja, ali i sposobnost maksimalnog izvijanja pri preletu letvice. Brzina i snaga aktivacije dubokih leđnih mišića odgovornih za izvijanje ovise o specifičnoj elastičnosti hrskavica između kralježaka. Navedene se karakteristike najpotpunije postižu redovnim preventivnim tretmanima manualne medicine. Važnost brzine izvijanja preko letvice posebno naglašava teorija skoka u vis. Ne slažući se s tim prijedlogom, istupio sam iz stručnog stožera nakon devet godina.

– Zlatna medalja na Svjetskom prvenstvu u Osaki 2007.
– Zlatna medalja na Svjetskom prvenstvu u Berlinu 2009.
– Srebrna medalja na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008.
– Zlatna medalja na Svjetskom dvoranskom prv. u Valenciji   2008.
– Zlatna medalja na Svjetskom dvoranskom prv. u Dohi  2010.
– Zlatna medalja na Prvenstvu Europe u Barceloni 2010.
– Srebrna medalja na Svjetskom prvenstvu u dvorani Moskva 2006.
– Brončana medalja na Svjetskom prvenstvu u dvorani Budimpešta 2004.
– Zlatna medalja na Europskom prvenstvu do 23 g. Bidgoszcz 2003.
– Zlatna medalja na Svjetskom juniorskom prvenstvu Santiago de  Chile 2000. g.
– Zlatna medalja na Svjetskom juniorskom prvenstvu u Kingstonu 2002.g.
– Najbolja atletičarka Europe za 2007.
– Drugi rezultat svih vremena na Grand Prix Zagreb 2009. (208 cm)
– Pobjednica Dijamantne lige 2010.
– Najbolja atletičarka Europe 2010.

 

Ivano Balić

Ivanova i moja suradnja počela je 2001.godine, za njegovog igranja u Metkoviću. S fizioterapeutske strane pokušao sam mu dati podršku u segmentima koji su najpogođeniji u rukometu stopala, listovi, kralježnica. Koliko je god bilo moguće s obzirom na to da je naša poliklinika u Splitu. Ivano je vrlo vrijedno i disciplinirano provodio moje zamisli u prevenciji ozljeda. Jasno je da se moj rad isprepletao s radom klupskog terapeuta u Metkoviću i reprezentativnog u fazi okupljanja nacionalnog tima. Odlaskom u daleki San Antonio mogućnosti suradnje su se bitno smanjile pa su svedene na rekuperaciju od ozljeda u pauzi. Srećom, poslije 2006. godine nije bilo potrebe za mojim takvim djelovanjem u tom smislu. Tomu je pridonjela Ivanova ozbiljnost u trenažnom i preventivnom procesu, ali i kvalitetan rad stručnjaka koji u s njim radili u samoj sezoni.

– Zlatna medalja na svjetskom prvenstvu 2003. godine
– Zlatna medalja na olimpijskim igrama u Ateni 2004. godine
– Najbolji rukometaš svijeta 2003. i 2006. godine
– Najbolji rukometaš svih vremena 2010. godine

Antonio Plazibat

Uspješni K-1 borac, više godina kontinuirano koristi naše usluge regeneracije, održavanja sustava za pokretanje i poboljšavanja tjelesnih mogućnosti našim fizioterapeutskim procedurama. Zahvaljujući našoj metodi optimalizacije elasticiteta kralježnice, ramena i kukova – ozljede takve prirode su rijetke i otklonimo ih brzo i s lakoćom.