MANUALNA MEDICINA

Manualna medicina nezamjenjiva je biomehanička metoda u korekciji kralježnice i drugih deformiteta sustava za pokretanje. Stručnim pasivnim istezanjem bitno povećavamo opseg pokreta zgloba. Time aktiviramo mišiće u cijelosti i uravnotežujemo aktivnost tog dijela lokomotornog sustava (najčešće kralježnice). Objasnit ću primjerom. Ako podižete uteg u punom opsegu pokreta jačate mišić. Ako to radite u malo smanjenom, pogrešno ga formirate. Ako to radite podižući uteg “do pola” – samo ga umarate. Dakle, manualna medicina ima ključnu ulogu kod korekcije kifoza, skolioze, lošiš držanja i ostalih deformiteta lokomotornog sustava jer pacijent samostalnim vježbanjem ne može postići dodatan opseg pokreta ni aktivaciju mišića kojom bi proveli kotekciju. Manualno povećavanje opsega pokreta u sportskoj medicini osim navedenih korisnosti, daje naglašeno bolju amortizaciju opterećenja. Boljom elastičnošću postižemo bržu aktivaciju mišića (veća brzina i veća okretnost). Jasno je koliko su navedeni elementi bitni u sportu i životu. Neprimjenom biomehaničke terapije na vrijeme meka tkiva kralježnice bespovratno degeneriraju, a koštana se postupno deformiraju. Funkcija se bespovratno unazađuje.

Manualna medicina (kiropraktika) metoda je kojom pasivnim ručnim tehnikama potiskujemo ispupčene hrskavične pločice (diskuse kralježnice) oslobađajući time pritisnue (“uklještene”) živčane korjenove i ostale bliske osjetljive strukture ili općenito postavljamo zglobove i pripadajuće im strukture u pravilan položaj. Samim ručnim istezanjem vezivnog i mišićnog tkiva također doprinosimo uravnoteženosti sustava za pokretanje, boljoj poziciji njegovih djelova i često funkcioniranju kao cjeline. Stoga, primjerice, i kad ne možemo pomaknuti ispupčeni disk često manualnom medicinom na spomenut način popravimo položaj vratnog ili lumbalnog dijela kralježnice u odnosu na pritisnuti živčani korjen i time znatno smanjimo tegobe tipa vratobolje, boli i trnjenja u rukama, vrtoglavice, glavobolje, boli i trnjenja u nogama, slabosti ruku ili nogu … Ručnim istezanjem poboljšavamo funkciju istežućeg dijela sustava za pokretanje, ali i svim sustavima koji su s njim povezani (dišni, krvožilni (uključujući limfni), urogenitalni, žljezdani (antistres) …). Da bi opseg pokreta u terapiji manualnom medicinom bio željeni, često prethodno koristimo tehnike zagrijavanja (balans stol, masaža, parafin, IC lampa), opuštanja (hidromasaža …) ili prethodnih istezanja na elektronskoj trakciji (ekstenzomat). Manualne medicinske tehnike, osim terapije, uključuju isto takvu dijagnostiku. Na taj način, testiranjem određenih pokreta, otkrivamo smjer kojim poboljšavamo stanje primjerice išijasa ili vrtoglavice. Time pošteđujemo pacijente skupih i štetnih dijagnostičkih postupaka i bitno skračujemo vrijeme oporavka!

 Kiropraktika

Predstavlja ručne zahvate na kralježnici ili perifernim zglobovima (kuk, rame, koljeno, lakat, vilica). Cilj ove tehnike je optimalno pozicioniranje koštano-zglobnih elemenata u svrhu otklanjanja boli, zakočenosti zbog dislokacije segmenta sustava za pokretanje. Ovisno o tkivu koje pomaknuti segment pritiska može se javiti i trnjenje, slabost ruku i nogu (živci), vrtoglavica, glavobolje, dvoslike, mučnina (krvne žile vrata i glave), probadanje u prsima (živci) itd.! Ova metoda nema alternative jer na logičan  i prirodan način “vraća stvari na svoje mjesto”. Metoda je bezbolna, ali je vrlo invazivna što neopravdano izaziva strah u dijelu struke koja je ne razumije ili ne želi prihvatiti. Točno znamo u kojem smjeru se šire simptomi, u kojem bi se pogoršali pri pogrešnom pokretu, ali i kojim smjerom pokreta je možemo i popraviti. Isto tako znamo i za vrlo loše posljedice neprimjene manualne medicine, “liječenjem” degenerativnih mehaničkih promjena analgeticima, “strujom” i drugim nemehaničkim metodama. Mehanički problem možemo otkloniti samo mehanički.

Osteopatija je nastala kao želja da se metoda istih principa izdvoji nazivom, a kiropraktičare (uključujući dr.kiropraktike) medicinska znanost ne priznaje. Dakle, manualnom medicinom mogu se baviti viši fizikalni terapeuti sa završenom dodatnom edukacijom i specijalisti fizikalne medicine, sportske medicine, ortopedije sa završenom dodatnom edukacijom te liječnici-osteopati. (Tehnički, fizioterapeuti sa velikim brojem masaža “u rukama” u prednosti su zbog istančanog osjećaja za tkivo i pokret.) Budući da se redom radi o vrlo školovanim i iskusnim medicinskim stručnjacima, koji djeluju pri medicinskim ustanovama, veličina rizika prepuštanju namještanja zglobova, uključujući kralježnicu je ogromna. Ukratko, ova metoda brzo, efikasno i sigurno vraća izgubljenu pokretljivost zglobovima znanstveno definiranim pravcima i otklanja bolnost i ostale simptome.

Namiještanje kralježnice i zglobova

Ova se usluga još naziva i kiropraktikom (Kyros=ruka). U Evropi i Australiji metode manualne medicine primjenjuju posebno obučeni fizikalni terapeuti, liječnici-specijalisti fizikalne medicine i ortopedi. U Americi postoji samostalan studij kiropraktike, no ne spada pod grupu medicinskih djelatnosti. Shodno tomu, titula “doktor kiropraktike” nije jednaka tituli “doktora medicine”. Doktori kiropraktike ne mogu svoju djelatnost registrirati kao ordinaciju ili zdravstvenu ustanovu. Specijalisti fizijatri, ortopedi i fizikalni terapeuti svoje djelatnosti registriraju pri Ministarstvu zdravstva kao poliklinike ili ordinacije. Ovo potonje znači da podliježu kontroli Ministarstva zdravstva u svim segmentima rada, uključujući manualnu medicinu. Sustav edukacije u manualnoj medicini postavljen je tako da se na višoj školi za fizikalne terapeute uče kao dio kompleksne edukacije. Nakon školovanja, postoje dodatne edukacije različitih tehnika. Jedna od najpoznatijih, McKenzie, primjenjuje preko 10.000 liječnika i fizioterapeuta u cijelom svijetu. U Poliklinici Tranfić koristimo i druge svjetski poznate tehnike.

Pravi rezultati u manualnoj medicini postižu se kombiniranjem s elektronskom trakcijom (razmicanjem ˝ukliještenih˝ kralježaka), masažom (ručnom, vakuum) radi opuštanja napetih mišića, kineziterapijskim vježbama za stabilizaciju postignutih rezultata. Položajne terapije te laser i analgezijske struje djeluju na smanjenje boli i tijelo dovode u stanje da što prije možemo primijeniti tretman manualne medicine na kralježnici ili zglobu. Posturalnom edukacijom učimo pacijenta pravilnom korištenju tijela pri obavljanju potrebnih aktivnosti. Manualnom medicinom mogu se korigirati iskrivljenja kralježnice, ona je temelj kineziterapije. Bolna stanja poput križobolje, lumboišijalgije, vratnog bolnog sindroma, grudnog bolnog sindroma uzrokovana su mehaničkim pritiskom  vezivne hrskavice na bliski živac i mogu se otkloniti jedino mehanički, manualnom medicinom i trakcijom. Nakon operacije kralježnice ili zgloba pravilno pripremljenom manualnom medicinom povećava se opseg pokreta zgloba i sprječavaju priraslice. U suprotnom, zbog preopterećenja mogu stradati susjedni segmenti. Manualna medicina uključuje i blage i jače tehnike. Pravilnim dotiranjem intenziteta, opsega i ritma pokreta moguće je raditi sa širokom populacijom, u skladu sa medicinskim indikacijama.

Metode manualne medicine, osim u terapiji, odlična su prevencija. Povećanjem funkcionalnog kapaciteta (pokretljivosti kralježnice) povećava se elastičnost međukralježničnih diskusa. Bolja elastičnost znači i bolju amortizaciju opterećenja u sportu i svakodnevnom životu (Blanka Vlašić). Poboljšanjem pokretljivosti grudnog koša i njegovog kapaciteta možemo pomoći oboljelima od astme i bronhitisa. Uz manualnu medicinu koriste se i druge kineziterapijske metode.

Usluge

Usluge Poliklinike Tranfić usmjerene su na glavne postavljene ciljeve u radu s pacijentima: otklanjanje boli, normalizacija funkcije i sprječavanje nastanka tegoba. U znanje i opremu investiramo na način da rezultati terapije budu što brži, uz maksimalnu sigurnost pacijenta. U najranijoj fazi bolnosti i smanjene funkcije primjenjujemo laser, analgetske struje, magnetoterapiju, manualnu medicinu (kiropraktiku) po mogućnosti, limfnu drenažu… Vrlo je važna položajna terapija u toj fazi. U kasnijoj međufazi dolazi u obzir masaža, manualna medicina, elektroterapija, vakum, elektronska trakcija, krazkovalna dijatermija, IF i UV lampa, balansni stol, kineziterapija… U postoperativnoj rehabilitaciji i oporavku nakon moždanog udara, kao i kralj rehabilitacija mora početi odmah, uz pažljiv izbor procedura. Rana rehabilitacija značajno smanjuje trajanje oporavka i daje bolje rezultate. Gubljenje vremena uzrokuje velike zdravstvene i financijske štete jer funkcija oštećenog dijela tijela bez rehabilitacije brzo propada. Jednaku pozornost posvećujemo rehabilitaciji neuroloških bolesti (moždani udar…), trauma (lomovi, iščašenja), korekciji kralježnice kod djece i mladih, rehabilitaciji urogenitalnog trakta (inkontinencija). Uvijek nam je u žarištu interesa vračanje funkcije oporavljenog dijela tijela i organizma kao cjeline.