SLOBODNA DALMACIJA / Subota 26.10.2013.

Na sajmu SASO 2010.g. predstavili smo naš inovativni stol za balansirajuću masažu. Masažom uz lagano njihanje (vidljivo na Facebook Poliklinika Tranfić) uspjeli smo zagrijavati i duboke mišiće uz kralježnicu, do kojih je dodirom nemoguće doći. Na taj način smo pospješivali i ubrzavali učinke pomicanja djelova diskusa u smjerovima oslobađanja živaca pri liječenju križobolje i lumboišijalgije. Uočili smo da se izvijanje slabinske kralježnice prema natrag nakon balansirajuće masaže povećava preko svih naših očekivanja. Baš je taj, reklinacijski pokret, odlučujući za željeno smanjenje napetosti unutar sklopa kralježnice i uvjet za uspješnost većine drugih terapijskih pokreta! To nas je navelo da uz masažu na našem balansnom stolu provodimo trodimenzionalno izvijanje unatrag uz rotacije što nam je dalo superiorne učinke u liječenju!

Principe važnosti razvijanja rasteretnih pokreta potvrdili smo sanirajući i održavajući kralježnicu B. Vlašić (2000.-2010.g.), I. Balića (2001.-2006.g.), jedriličarske reprezentacije (2000.-2005.g.), zadnje dvije godine i Franke Anić, svjetske brončane slovenske reprezentativke u taekwondo-u.

Poliklinici Tranfić 2012.g. potvrđen je EU patent za vratnu kralježnicu “Tranfix”. Prvobitno smo htjeli rasteretiti vrat trakom oko glave koja se spušta do stražnjice vođeni modelom kojim smo za lumbalnu kralježnicu nagrađeni broncom na Međunarodnom sajmu u Ženevi 2005. Upotrebom neoprena elastičnim otporom postigli smo efekte slične balansnom stolu i povećali smo mobilnost unatrag te okretnost. Vrat zahvaljujući zagrijanosti dubokih mišića postaje slobodniji, pa nerijetko i bez manualne medicine (kiropraktike) i trakcije koju inače primjenjujemo u Poliklinici Tranfić, otklonimo samu njegovu, ili posljedičnu bol i trnjenje jedne ili obje ruke, glavobolje, vrtoglavice, dvoslike, zujanje u ušima, ispadanje predmeta. Pacijenti su tretmane balansirajućom metodom za kralježnicu više puta nazivali 3D terapijama zbog osjećaja “izvlačenja”, odnosno otkliještenja živaca i krvnih žila od diskalnih i drugih tkiva.

Nove metode u Poliklinici Tranfić koriste princip vadičepa. Čep iz boce izvlači se nježnim povlačenjem i uvrtanjem. Izvijanja kralježnice koja postižemo doista su velika, no nastaju sinergijama više pokreta pa ih primjenjujemo i kod 80-godišnjaka. Poslije operacije da se izbjegnu priraslice i druge nuspojave, najvažnije je ovakvo kontrolirano povećavanje pokretljivosti. Kada jedan zglob “vuče” drugi preko pridruženih pokreta, rezultat se često može napraviti i kod pacijenata već pomirenih s operacijskim zahvatom. Ispupčeni dio diska postupno se skvrči jer tekućina neaktivnog dijela tog hrskavičnog amortizera ode u onaj koji smo balansnom tehnikom aktivirali. Ključni pokreti znaju se toliko “otvoriti” da druge metode ne treba primjenjivati.

Balansna je metodologija napredak i u korekciji kralježnice (kifoza, skolioza, loša držanja), jer možemo precizno djelovati na sve, pa i mješovite deformitete.

Osim za direktno liječenje kralježnice, dojmljivi su estetski učinci u vidu povećanja amplitude pokreta za oblikovanje stražnjice, nogu, prsa i trbuha, ali i zatezanja podbratka. Balansirajuća masaža i vježbe, opuštanjem zgrčenih i aktivacijom oslabjelih mišića, izvrsni su se pokazali u rehabilitaciji moždanih udara i cerebralno oštećene djece. Kod bolnog i ukočenog ramena “Tranfix” odlično djeluje elastičnim otporom između glave i ruke u smjeru suprotnom od oštećujućeg.

Balansni stol i Tranfix bitno skraćuju i često pojednostavnjuju navedene tretmane. Donose istinski iskorak fizioterapiji i značajnu uštedu pacijentima i društvu.

Fizioterapeutskoj i liječničkoj struci ove smo naše inovacije predstavili predavanjem pri Studiju fizioterapije u Zagrebu prošle godine. Svim medicinskim profesionalcima, hrvatskim i inozemnim, ali i sportskim i drugim trenerima rado ćemo demonstrirati učinke u Poliklinici Tranfić u Splitu ili centru Tranfić Fizio Medical u Kaštel Novom. Pacijentima smo kao i uvijek otvoreni za sve informacije, a onima koji žele, spremni smo osigurati i probni tretman.