Blog

Prekomjerna tjelesna težina opterećuje kralježnicu i pospješuje križobolju, lumboishijalgiju i cervikobrahijalni sindrom.
Fizičko preopterećenje traži fizikalnu terapiju – rasteretiti, otkloniti bolnost, vratiti funkciju kiropraktikom i dekompresijom. No, važno je i barem približno regulirati tjelesnu težinu. Ako je ona doista prevelika najbolja prva aktivnost je brže hodanje. Ova aktivnost nije ˝svjetski prvak˝ u trošenju vaših kalorija no dokazano smanjuje stres i prejedanje nerijetko povezane s tom suvremenom pošasti. Kad vam brže hodanje postane prelagano možete ubaciti povremene čučnjeve ili sklekove tijekom vašeg treninga. Hodanju uzbrdo ili uz stepenice dajte prednost u odnosu na trčanje. Tako će vam pluća i srce raditi jednako, ali će mišići biti više opterećeni od kralježnice i ostalih zglobova. Rastom mišićja trošit ćete još više kalorija, čak i u mirovanju.
Nemojte se previše opterećivati stanjem na vagi: rezultati će doći prije ili poslije, ključno je da vam tjelesna aktivnost i očuvanje zdravlja postane prirodna potreba, što ona i jest!