Iz medija

SLOBODNA DALMACIJA / Subota 21.12.2013.

Zašto petogodišnjaci nemaju križobolju i vratobolju?

Bez obzira na moguću prekomjernu tjelesnu težinu, spuštena stopala, previše sjedenja i pogrešan trening djecu od križobolje i vratobolje čuva elastičnost vezivnohrskavičnih diskusa između kralježaka, kao i ligamenata koji oblažu kralježnicu.

Zbog čega se lumbago javlja već nakon 11. godine?

Jačanje mišića pred i u pubertetu smanjuje gipkost zglobova kralježnice. Naša je kralježnica slična onoj u četveronožaca, pa stalne radnje prema naprijed bez oslonca preopterećuju i oštećuju stražnje djelove diskusa.

Nakon 30. godine života tegobe kralježnice poput lumbaga, išijasa, cervikobrahijalnog sindroma rijetko koga zaobiđu?

Pokretljivost kralježnice toliko se smanjuje da se preopterećeni i već degenerirani djelovi diskusa ispupčuju prema živčanim strukturama. To može izazvati veću ukočenost, bol i trnjenje jedne ili obje ruke ili noge, glavobolje, vrtoglavice, dvoslike, zujanje u ušima, ispadanje predmeta (protruzija, prolaps, hernija, ekstruzija, cervikalni, cervikobrahijalni sindrom).

Njena pokretljivost prema natrag ključ je terapije i zdravlja kralježnice …

… jer su upravo ti pokreti nedostatni u svakodnevnom životu. Diskuse opterećujemo samo u jednom dijelu, kao da hodamo samo na prstima ili kao da automobilu priuštimo vožnju s napola izdušenim gumama. Diskusi se brzo troše, ispupčuju, pucaju, a prateći ligamenti koji oblažu kralježnicu skraćuju.

Istinska pomoć za kralježnicu …

… započinje dijagnosticiranjem smanjenja pokretljivosti. Nakon toga u Poliklinici Tranfić sagledavamo ostale simptome i povećavamo smanjene opsege pokreta uz potiskivanje  ispupčenih djelova diska od živčanih i krvožilnih (u vratu) struktura. Djelovi diska van funkcije  skvrće se ili resorbiraju, pa ne smetaju. Kod deformiteta poput kifoze i skolioze princip je isti, jer tek povećanjem pokretljivosti možemo uravnotežiti snagu mišića i dobiti željenu formu. Korekcija kralježnice na ovaj način moguća je i u odrasloj dobi, što doprinosi u estetskim tretmanima. Ramena i kukovi izravno utječu na kralježnicu i obrnuto, što koristimo u terapiji. Osim toga pokretljivi kukovi i kralježnica u smjeru prema natrag doprinose dostatnoj aktivaciji mišića stražnjice i stražnje strane natkoljenice. Oblik tijela time je ljepši, a celulitne nakupine manje vjerojatne.

U Poliklinici Tranfić osmišljen je i patentiran …

… stol za balansiranje kralježnice čijim njihanjem uz ciljana istezanja postižemo dramatična povećanja raspona pokreta. Rezultati se vide već nakon nekoliko minuta, pa pacijent koji je u dilemi da li početi treman, učinak jednostavno može isprobati. Na sličanom principu funkcionira i naš TRANFIX za vrat, EU patent od 2012. Kroz vrhunski sport (B. Vlašić, I. Balić, I. Boraska, jedriličarska reprezentacija, J. Poljak, T. Erceg …) potvrdili smo brzinu otklanjanja i dugoročnost učinaka naših metoda, koje primjenjujemo i u radu sa širokom populacijom. Nema zdravlja kralježnice ni rezultata bez maksimalne pokretljivosti!

Prava terapija je vraćanje pokretljivosti kralježnice, a prevencija njeno održavanje. Starost kralježnice ovisi o njenoj gipkosti. Ako se indijski jogiji izvijaju prema natrag kao da su od gume i u starijoj dobi zašto ne biste mogli i vi? Oni možda imaju više vremena, ali im ne može pomoći balansni stol i stručnjaci Poliklinike Tranfić.

Na stalnoj smo adresi u Splitu (tel. 021/457-259) i u Kaštel Novom (mob. 098 896 409).