Iz medija

SLOBODNA DALMACIJA / Subota 23.11.2013.

Elastičnost – ključ zdravlja kralježnice
Većina dešnjaka oslanja se više desnom nogom. Ispitivanjem rotacije desne strane trupa i pregiba kuka na toj strani zbog napetosti mišića očekujemo smanjenje opsega tih pokreta. Preopterećenje troši amortizirajuće hrskavične diskuse pogodujući križobolji i išijasu. Lijeva noga je slabija, vratni mišići ljevostrano preopterećeni. To vodi ukočenosti i bolnosti i ispupčivanju diskusa s pritiskom na živce (protruzija, prolaps, hernija, cervikalni, cervikobrahijalni sindrom). Kontaktom s krvnim žilama vrata nastaju vrtoglavice, glavobolje, dvoslike, mučnine, nestabilnost… Grudni dio karakteriziraju lokalni znaci, ali i bol i probadanje u i preko prsišta. Simptomi ne prate uvijek asimetriju tijela, no nužno ju je uvažiti!

U Poliklinici Tranfić dijagnostika i terapija isprepliću se praćenjem distribucije simptoma kroz tretman. Rijetko uz naš pregled tražimo EMNG, CT ili MRI. Zagrijavanje vodi opuštanju dubokih mišića kralježnice čija je pokretljivost povezana s onom u kukovima i ramenima. Težimo poboljšanju rotacijskih i pokreta izvijanja kralježnice prema natrag. Savijete li kralježnicu prema naprijed smanjite okrete nalijevo i nadesno kao i podizanje ruku te skraćujete iskorak. Povijenost sama ili s opterećenjima uzrokuje štetu koja degenerira diskuse pa je obrnut smjer terapije prirodan izbor!

Prije no što smo u Poliklinici Tranfic izumili stol za balansiranje, masažom smo opuštali mišiće kako bi dekompresijski elektronski (trakcijski) i manualnomedicinski (kiropraktički) tretman izveli u smjeru rasterećenja. No, do dubokih mišića uz kralježnicu teško je doći, pa nam je njihova prenapregnutost otežavala, samim tim i poskupljivala tretman. Masažom na balansirajućem stolu učinkovitost izvijanja unatrag i rotacija mnogostruko je jača nego leđnim plivanjem. Nema sile uzgona! Vježbe na njemu daju još snažnije učinke. Zabacivanjem nogu, leđa isteže i njihova težina. Uz dodatna istezanja fizikalnog terapeuta, možemo reći: probajte terapiju učinka stoput jačeg od leđnog plivanja!

Odmičući ispupčeni disk od živca premještamo trnjenje i bol, primjerice iz desnog stopala u potkoljenicu, natkoljenicu pa u stražnjicu. Simptome vraćamo na ishodište, otklanjajući uzrok i zaključujući terapiju lumbosakralne kralježnice. Slično radimo s vratnom s tim da se trnci i bolnost „izvlače“ iz ruke k vratu i otklanjaju, uz otklanjanje mogućih tegoba navedenih prije. Tijekom takvog tretmana zna se dogoditi da spontani ˝klik˝ u željenom smjeru oslobodi živac i okonča liječenje.

Tegobe kralježnice najčešće su mehaničkog podrijetla. Dijagnostiku i terapiju po McKenzieu koju uz ostale koristimo u Poliklinici Tranfić, a zasniva se na praćenju i otklanjanju simptoma kralježnice vezanih za položaje i pokretljivost, primjenjuje više od 10.000 liječnika i fizioterapeuta u svijetu. Njihanjem i istezanjem na balansnom stolu postižemo mnogo brže potiskivanje diska od bolnih živčanih struktura i vraćamo zglob u funkciju. Kako ovakvo balansiranje mobilizira cijelu kralježnicu osim vratne, taj dio tretiramo trakom TRANFIX sličnog djelovanja europskim patentom 2012. godine.

Velika je prednost jednostranog djelovanja na duboke leđne mišiće u korekciji deformiteta (skolioza, kifoskolioza…), ali i u razvoju pokreta nakon moždanog udara i u cerebralno oštećene djece. Tenis, skakački, ali i drugi sportovi balansnim tehnikama dobivaju i u terapiji i u pripremi. Estetsko oblikovanje tijela će razvojem gipkosti postići i održati najljepšu formu, s manje celulita, zategnutijom stražnjicom i podignutijim grudima potpunijom aktivacijom mišića. Balansirajuća terapija kralježnice sa srodnim fizikalnim metodama, oporavlja brže i ekonomičnije. Bolja izvijanja kralježnice prema natrag i rotacije osjetite već nakon desetak minuta rada na balansnom stolu ili trakom Tranfix.

U Poliklinici Tranfić, ali i uz srodne ustanove razvijat ćemo ovu metodologiju na dobrobit pacijenata, struke i društva. Dobar je uvod predavanje zakazano u Biokovci na traženje tamošnjih stručnjaka koje će se održati 5.12.2013., uz predbilježbu otvoreno i za druge profesionalce.