Iz medija

SLOBODNA DALMACIJA / Utorak 14.04.2015.

Potaknuti Svjetskim da­nom oboljelih od Parkinsonove bolesti, iznijeli smo priču o članovima gradske podružnice Udruge “Parkinson i mi” i pokušali osvijestiti javnost o problemi­ma s kojima se oboljeli susreću, o terapijama koje su im, naža­lost, još uvijek nedostupne, iako su im nužne. I dan nakon objave tog teksta dobili smo vijest koja nas je oborila s nogu. “Potaknuti vašim tekstom, mi u Poliklinici za fizikalnu me­dicinu i rehabilitaciju ‘Tranfić’ odlučili smo pokloniti našu inovativnu sjedalicu vježbalicu splitskoj podružnici udru­ge”, stajalo je u pismu koje smo dobili.

I to nije bilo sve! U nastavku je Vinko Tranfić napisao: “Ujedno smo spremni pro­vesti edukaciju uvaženih kole­ga u udruzi o specifičnim mo­gućnostima naše sprave koju želimo donirati, na kojoj se i u parovima može raditi više od sto vježbi, ali i prihvatiti njiho­ve stručne sugestije te ostvari­ti suradnju u kontinuitetu. Ta­kav pristup nesumnjivo će pri­donijeti razvoju kinezioterapije oboljelih od Parkinsonove bole­sti, ali i optimalnoj primjeni uz moguće nadogradnje naše ino­vacije.”

Odmah smo nazvali Dianu Rubić, predsjednicu Udruge.

– U ime svih naših članova, oboljelih od Parkinsonove bo­lesti i njihovih obitelji, najljep­ša vam hvala što ste nasprepo­znali, naše potrebe i našu bor­bu! Neizmjerno smo radosni – nije mogla sakriti oduševljenje naša sugovornica.

Naravno, potom smo pohi­tali u Polikliniku “Tranfić” vi­djeti o kakvom se poklonu radi. Naime, sjedalica vježbalica za­štićeno je djelo fizioterapeuta Tranfića, koji je svoja iskustva iz vrhunskoga sporta primije­nio u radu sa širokom popula­cijom. Sjedalica je zaživjela, pa se koristi za korekcijske vježbe, vježbe oblikovanja tijela (cijeli se jedan fitness program u Ka­štelima provodi na njoj), kao i terapijske vježbe. Inovacija je izazvala velik interes fiziotera­peuta izvan Lijepe naše, pa se u ovom trenutku na njoj obučava­ju i stručnjaci iz Njemačke.

Oboljelima od Parkinsona ova sjedalica vježbalica može pomoći za vježbe disanja, kon­dicije, ravnoteže, istezanja i ja­čanja mišića, kao i podupiranja automatskih pokreta i motoričnosti – veli nam Vinko Tranfić. Kako je vrijeme novac, a već smo vam kazali da Udruga “Parkinson i mi” nema svoj pro­storu gradu, ova će im vježbali­ca uštedjeti i vrijeme i prostor. Na njoj istodobno mogu vježbati dvije osobe…

Izvorno hrvatsko

Sjedalica vježbalica dimenzija je 58 x 58 centimetara, a od tla je uzdignuta 40 centimetara. Zajedno s okvirom dosiže visinu od metar i pol. Ova koju će Poliklinika “Tranfić” darovati udruzi izrađena je od drva u kombinaciji s metalom. Lako se čisti i prenosi, a i izvorni je hrvatski proizvod.